Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/igrzyskapolonijne.com.pl/includes/menu.inc).

W jaki sposób perfekcyjnie zaparzać herbaty?

W celu zalogowania

Równocześnie z nadejściem mody na zdrową żywność rozpoczął się trend parzenia różnorakiego typu herbat oraz kaw. Największym szacunkiem szczycą się herbaty cejlońskie, z pól herbacianych w górnej części Indii oraz teoretycznie najdroższych gatunków z wysp japońskich.


Ponieważ wiele osób jest zainteresowanych poprawnymi sposobami parzenia szlachetnych liści herbacianego krzewu, postanowiliśmy stworzyć poradnik dla naszych czytelników, byście w każdym momencie mieli możliwość sprawdzić jak poprawnie wyrwać smak i zapach.


harney & sons sklep
Author: MSM Mońki
Source: MSM Mońki


tableau - kawa
Author: Barn Images
Source: http://www.flickr.com


Osiedle mieszkaniowe Ogrody Bielańskie
Author: UBM
Source: UBM




Już na początku oświadczamy, że przepisy zaparzania herbat odnoszą się do do herbat marki Harney & Sons oraz La Via, dostępnej tu: . Musicie wiedzieć, że nie tylko czas parzenia herbaty zależy naturalne soki bez cukru jej rodzaju, czyli od tego czy jest to czarna, czerwona lub też zielona, lecz dodatkowo od metody i długości jej fermentacji, dlatego stosujemy uzupełniające rozróżnienie, gdyż każdy producent ma prywatny sposób fermentacji. Na pierwszy rzut omówimy jak właściwie zaparzyć czarną herbatę cejlońską. Cechuje się ona intensywnym aromatem, wyczuwalnym z odległości nawet jednego metra, toteż nie trzeba wsypywać więcej niż dwa gramy na 100 mililitrów wrzątku. Czarną cejlońską zaparzamy obowiązkowo w niemalże stu stopniowej wodzie, ponieważ, iż czarna herbata poddana jest dwukrotnej czasami trzykrotnej fermentacji przez co powoli uwalnia głębię swego smaku i aromatu. Aby wyzyskać czarną herbatę z całego smaku, trzeba ją parzyć przez nie mniej niż pięć minut, ale nie więcej niż siedem, ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać garbniki. W zupełności inaczej jest z zaparzaniem herbaty czerwonej, która przynależy do dosyć specyficznych odmian. Możecie ją nienawidzić lub kochać. Herbatę tą zaparza się nie we wrzącej wodzie, a w osiemdziesięcio stopniowej wodzie. W czasie procesu parzenia wyczuwalny jest mocny, niemiły aromat zgniłej trawy, ale nadrabia ona smakiem.


Zaparzać ją należy nie dłużej niż siedem minut, lecz nie krócej niż 4.

Czy zaintrygował Cię artykuł? Tak? To śpieszymy z wiadomością, że przygotowaliśmy dla Ciebie darmowy wgląd (https://www.4stronysmaku.pl/wina-wytrawne-i-polwytrawne-bezalkoholowe/) do nowych postów pod poniższym linkiem.

Sypiemy trzy do czterech gramów na 100 mililitrów. Zachęcamy do odwiedzania naszego firmowego Harney & Sons Sklep w centrum Warszawy lub strony , gdzie znajdą Państwo produkty tej marki.


Następne receptury zaparzania w kolejnych artykułach. Zaś wszystkie herbaty i ich nasze autorskie mieszanki dostępne są w sklepie internetowym.